Williamsfrukter? | #blogg24 > #blogg29 #nyord

image

I min självpåtagna nyordsutmaning från A till Ö har jag kommit till en utmaning på nästan samma höjd som Q förra året :). Nämligen W!

Jag tog dock ett kort steg för att möta den. Genom att öppna upp för alla trädgårdsinnovatörer att komma på en drös med Williamsfrukter!

Karin, (my beloved #AkroMom), har en favvosort av päron – och det är Conference. Men när “Williamspäron” kommer på tal. Nope! Icke! Sorgligt nog så var det mest DEN sortens päron som var i chaufförsförmånen i Ekolådejobbet! Chaufförsfruktpåsen. Jo.

Och jag var väl heller inte så förtjust i den. Så de hamnade lite var stans. Komposten till stadens biogasbussar, donationer till alla håll och kanter (“random acts of kindness”, framförallt på mina tidigare arbetsplatser och andra sammanhang), men framför allt som resgodis för mig och Nadine på alla våra nu i några hundratal räknat umgängesresor genom åren i alla fordonsslag utom båt, cykel, moped och helikopter! T o r Växjö, sen t o r Arvika, Karlstad, Lilleström eller Eidsvoll (sen hon flyttade till det sistnämnda).

Att döpa frukter efter William?

Och ja, när jag tänker på namnet. Jag har ju ett släktandranamn, som Mika nu fått. William! Jupp. På fädernet var traditionen Nils [Tilltalsnamn] Willam. Och nu har Mika fått från både Karins familjelinjer och mina. Mika Hans William! Hans då efter morfar – såklart :).

Det finns massvis med nördigheter att djupdyka i gällande just Williamspäron (en del av er kanske drar er till minnes en sketch från busringarserien Hassan med På Spåret-Fredrik), men jag nöjer mig med att länka till Wikipedia på engelska och svenska. Vem var den där William i päronets historia?

Så. Nu undrar jag. När kommer det första Williamsäpplet? Williamscitronen? Williamsbananen? Vi väntar och ser! Och vi är ju inte ensamma om att uppskatta om så skulle ske! Det är ju trots allt uppseglat som det vanligaste nya namnet som ges till dem som föds med snopp 2015 (för de som vill gå i djupet med 57 nyhetskällor att tillgå)!

Ok. Tredje december gav oss “citronkryddor“. Nu ger jag oss “williamsfrukter”!

Nom nom!

Leave a Reply