Kreapet | #blogg24 #nyord

image

Det var jag och min vän Rikard, första året på nollnolltalet. Nyvunnen bekantskap som fördjupades till vänskap. Längs med vägen, faktiskt rätt tidigt, formade vi nya ord och begrepp för att fånga och begripliggöra krångligheter. På något sätt få grepp om det abstrakta som svävade någonstans där uppe i lösa konturer och ta ner det på jorden. Och framförallt för att vägleda och sätta i kraft handling! Ord som funkade för oss – i vår (entreprenöriella) vardag.

Men vi var ju tvungna att chilla också, ta ledigt och ha kul (på annat sätt)! Och då kom vi på ett nytt spel med gamla verktyg! Någon har sagt om barn, att när de leker eller spelar – så fort det blir tråkigt ändrar de reglerna!

Alfapet är ett gammalt favoritspel som kantade hela min uppväxt. Och en kväll kom Rikard och jag på att vända uppochner på regler och förutsättningar för det spelet! Spelet går ut på att använda ett Alfapet, och att komma på ord som inte finns i ordlistan! Och då ge dem en betydelse, som de andra medspelarna avgör rimligheten på om det kan vara en tänkbar innebörd. Framför allt spelas det för att det är KUL! Och ska jag vara ärlig så vet jag att även detaljer i reglerna ändrades över tid! Det var så länge sen så jag vet inte exakt vad som var senaste versionen av uppsättningen regler.

Men det har ju ingen betydelse, eller hur? För om NI ska spela Kreapet så är det ju NI som får komma överens om ERA förutsättningar! Det är ju en del av skaparprocessen, eller hur? Just Make It!

Faktiskt är att några ord som kom fram ur våra Kreapet-sessions blev verkligen ord som vi sedan använde! Ett av dem återkommer jag om på en annan bokstav framåt!

Det är snart jul, och för många innebär familjeledigheten lek och spel – både i klapparna och i följande mellandagar.

Så varför inte hitta er egen variant av Kreapet – och bli rena rama nyordsverkstäderna där ni är? Ha kul! Skapa nyord!

Leave a Reply