Ismist! | #blogg24 #nyord

image
Från infarten till Kårhusets bakgård, ett stenkast från Arbetets museum som skymtar i bakgrunden.

Ismist? Va? Vadå? Öh?

En som anslutit sig och stödjer Ismismen? En som jobbar med Ismer? En som är beroende av “Ism”?

Detta nyord drar för mig igång en storm av öppningar, idéer och ingångar – allt från att trigga så djuuupfilsofiska funderingar att Marshalldjupet framstår grund som en sommarregnspöl, till att satirhjärnan går igång på högvarv att inte någon/något till slut skulle lämnas oberörd/oberört.

Ordändelsen -ism är enoooormt överbrukad, bortom uttjatandets urtråkiga gräns. Och sanning till sägandes, “-ism” i meningen “trosinrikting/lära” har fått många att till slut släppa all förmåga till dialog – där ömsesidig delad sinnesfrid känns oändligt avlägset. En rasande effektiv dödare av lyssnandets ursvåra konst! Och de ger ofta en helt onödig mur som byggs upp mellan oss. Istället för att lyssna och lära av varandra i meditativ ro, läxar vi hätskt upp varandra. Verbalt. Fysiskt. Korkat!

Religion. Filosofi. Ideologi. Dessa tre har något gemensamt. Det är människor som har formulerat alla tre. Mestadels som resultat oändligt massa ORD producerade och utbytta i deras namn. Blablablaismen?

Och i värsta fall – tagit ismen som bränsle, motiv och grund att begå brott mot medmänniska i dess namn – antingen i individuella mord eller fullskaliga krig.

Nä, jag stoppar vidare funderingar där, och besvarar mina egna frågor ovan istället. I ett svar.

IDAG säger vi att en ‘ismist’ är en person som kompromisslöst gått in så hårt i en -ism att denne svårt tar sig ur fenomenet på egen hand, där risken finns att identitet och verklighetsuppfattning sugs in i fenomenet likt ett svart hål. Vare sig fenomenet är Ego-, Alkohol-, Konservat-, Taliban-, Nihil- eller Hedon-.

Men imorgon kanske det betyder något annat? Vad vet jag? Vad vet vi? Allt flyter!

Lek gärna med mig så kanske det rör på sig in i nåt nytt! Och då får vi det kul! Ju!

Vilket till slut drar mig till nyordet på F häromdagen! Då blir vi ju två Finhetister!

Med det somnar jag med ett litet leende på läpparna : ))) !

Leave a Reply