Smyger igång #blogg101 – en lagom höstutmaning

#Koffice på Sandgatan 12B, Norrköping.
Kökskontoret. Kitchen office. #Koffice. Brödsmulor bort, laptop fram. Blogganteckningsbok. Ny penna. Nytt organiseringsblock. En mapp. Lurar. Vad mer? Energi!

Som ett komplement till vårsäsongens #blogg100, initierat av @bisonblog, F. Wass, kör jag nu igång en egen liten personlig utmaning i samma anda för hösten. Med lite mildare utgångsläge för eventuellt övriga som vill haka på, är “reglerna” inte lika hårda som systerinitiativet (som hållt på några år). Där är det ett inlägg per dag som gäller, och deadline samma dag.

Den dagliga energin

För mig är det centralt att lägga lagom ribba för att komma i mål med det, och att samtidigt definiera en “lägstahöjd” på ett inlägg. Hellre fem minuter av engagemang och energi, än att tvinga fram en stund av en timmes skrivkramp bara för att den dagen kräver en insats. Att ha något att falla tillbaka på, varje dag. Där har jag ju hittat mitt format och mitt “template” – min kortdikt (friforms Haiku i japansk minimalistisk stil på mitt egna vis), som jag försöker avsluta varje dag med, och i undantag bakåtdaterar om exempelvis hektiskt familjeliv tryckt undan dagens inlägg. Så har dock inte skett under detta år – där jag redan är igång med “ett inlägg varje dag”, just med “Haiku-formatet” som det där dagliga! Faktum är att jag upptäckte denna minimalism just utifrån vad första gångens deltagande av blogg100 utmynnade i! En upptäcktsprocess som är spännande som någon! Att hitta ens “jag” och ens “stil”! Jag har satt en regel med glimt i ögat – “inte posta bortom det ögonblick som just det dygnet släpper planeten jorden”. Som i praktiken innebär att kolla upp vad tiden är på Midwayöarna i Stilla Havet, som ligger precis på “denna sidan” datumlinjen :) – och som i övrigt är känt för ett slag under andra världskriget mellan USA och Japan.

Att få idéerna att skriva till sig?

Nåväl – jag har en hög av “det oskrivna”, som jag tänkte utmana mig själv med att få ut, att bortom denna dagliga bilddikt för att sammanfatta och fånga något ögonblick från dagen, även få andra skrividéer förverkligade. Jag kommer dock inte skriva med någon större höjd varje dag, och när de dagar som är utan något specifikt #blogg101-inlägg, kommer dagens #blog365-inlägg den dagliga bilddikten dubbla som #blogg101-inlägg – för övrigt så jag gick i mål med årets #blogg100-utmaning! Där dubblades det systematiskt :).

Men för de som vill hänga på – detta är inte alls på samma höjd organiserat som #blogg100. Nej, jag förlitar mig mer på självorganiserandets kraft – det finns inget anmälningsformulär eller så. Om fler än jag hakar på kommer jag etablera en Wiki där man själv kan lägga in sig att man deltar. I övrigt är det bara att tagga NÅGOT publicerat på sociala webben som just den dagens #blogg101-postning! Allt för att underlätta för fler att nå mål!

Och var inte så hårda på “ett inlägg per dag” – jag tänker mig 101 inlägg från och med nu i september någon gång, tills årsskiftet. Det kan i inspirationens ögonblick bli två inlägg en dag, för att ge sig själv bloggledigt en annan. Den 21 september och fram till sista december blir exakt 101 inlägg för den som vill utmana sig att just nå ett inlägg per dag. Själv siktar jag på att börja idag, med detta inlägg, och nå mål den 11 december – dagen efter Internationella Dagen för Mänskliga Rättigheter och Nobeldagen, den 10 december – som alltså blir inlägget för “dag 100” :).

Jag ger mig själv denna utmaning som en del i min rehabilitering under min sjukskrivning, som ni kan läsa om här.

Varför 101?

Ja – det skall jag roa med mig att skriva om imorgon snarast! Det är också direkt inspirerat från min första blogg100-erfarenhet! Med andra ord. Detta slutar med en cliff hanger och en teaser!

Nu är inlägg 1 av 101 klart! 100 kvar!


UPPDATERING (4 sept 2015, vid 08): Vad har jag lärt mig av bloggande egentligen? Det är ingen idé att planera för det agila. Den där ‘101’-bloggposten kommer när den kommer.

Och sedan skrevs har #blogg101 även fått en infosida!


UPPDATERING (7 dec 2015, vid 14): Initativet som kom av sig. Energi, hälsa, Mika. Nästa år! Det blev #blogg24 istället, nyordsbloggande, A-Ö, 1-24 december lucköppnarinlägg inom initiativets ramar, och bonusinlägg fram till vårt alfabetes sista bokstav i mellandagarna!

Leave a Reply