“Du tronar på minnen från fornstora dar” – Kaj Mickos om Öppen Innovation

kajmickos-20130322

I fredags talade professor emeritus Kaj Mickos i en frukostföreläsning arrangerad av Norrköping Science Park på ProNova. Lika underhållande som saklig, så levererade han några insiktsfulla erfarenheter och idéer om innovation. Och, med nyckelbegreppet “Öppen innovation”.

Efter att ha sammanfattat sin biografi, om hur en konstnärlig själ i egenskap av silversmed från Konstfack, efter en tids lärartjänst hamnade i byggsvängen och sedan i den akademiska sidan av innovationen, citerade han en del av vår svenska nationalhymn – där vi “tronar på minnen från fornstora dar”. Och, ja, “Jag vet att Du är och Du blir vad du var.” Det är just det. Om vi inte gör nåt stannar vi upp. Vi kan inte leva på gamla meriter och vänta på att utvecklingsländerna kör om oss. Vi måste innovera oss till den nya tidens välstånd. Och att våra nyare framgångar – exempelvis inom matexport – inte riktigt stämmer överens med vår självbild. Att Tex Mex och marinerade medelhavsoliver tillhör de värden som skapas i vårt land och går på export, och kör om gamla basnäringar. Men att detta inte stämmer överens med den svenska självbilden, och därför inte berättas om, som de framgångar de är.

Produktionssystem för innovationer

Han uttryckte att han var trött på pratet om “innovationssystem” och “brainstorming utan resultat”. Postits och snygga powerpoints skapar inga marknadsframgångar. Med sin definition på innovation – en överraskande nyhet som nått marknaden – är det snarare produktionssystem för innovationer vi måste börja prata om. Att se till att uppfinningarna når en marknad, och att de tar avstamp i verkliga problem och äkta efterfrågan som genereras, och att öppna upp för människor utanför företaget i innovationsprocessen. Detta är ju nyckeln i det som kallas öppen innovation.

Tillämpat, har han visat, via sitt framgångsrika koncept “72 hour innovation race”, att med rätt mix av människor, med kompletterande livserfarenheter och kompetenser i heterogena team, kan nå så långt som att få en första kund och skicka in en handfull patentansökningar inom dessa tre dygn. Denna intensiva modell av “innovationsfabrik” har testats i ett trettiotal omgångar och över hela världen, med i huvudsak framgångar och bestående resultat. Nyckeln är en processledare som sitter inne med både “know how” och “know who” – inte bara vad i kunskap utan också vem som kan bidra till lösningen. Där den moderna innovationsprocessen i mångt och mycket blir en kommunikationsprocess.

Processen och modellen han talade om, och ritade live genom att använda den gamla overheadprojektorn som ett whiteboard, finns redovisat på hans innovationskonsultfirma där det går att läsa mer om den – “Innovation Plant“;

The Innovation Plant Model
The Innovation Plant Model

Kaj avslutade med att sammanfatta framgångsfaktorerna som denna modell på så sätt avspeglar. Det behövs en filosofi. En metod. En organisation. Att leverera. Och finansiering.

När kör Norrköping sitt första 72 hour race?

 

Leave a Reply