X-arkivarie | #blogg24 > #blogg29 #nyord

image

Arkiv X har kommit tillbaka. Kanal FOX, helgen som passerade. Blandade röster i recensionerna. Sök ‘arkiv x 2016’ på Google Nyheter, och ni får samlad respons.

Min andlige bro Anders Sporring och jag har internskämtat om Arkiv X, där vi kompletterat med Arkiv Y och Arkiv Z. Om X är det arkiv där oförklarat “gets filed”, så har vi börjat tala om Y där vi lägger sånt som bara är värt att ignorera. En plats för det som vi ställer oss totalt likgiltiga och oberörda inför:

– “What do you think about it?”
– “Well, we don’t think about it!”

Energitjuvar göre sig ej besvär!

Så har vi en Arkiv Z-placering. Det är så spännande att det är helt omöjligt att fånga. Lite som Tao – att det försvinner om det fångas av våra sinnen. Vi skulle kanske tala om fenomen som “evig kärlek”. Det är ju “bara ord” – egentligen. Kärlekskraften? Men det som på något mysko sätt direktupplevs och känns men inte kan fångas i ord – ja, internjargongen har blivit – “väldigt mycket Arkiv Z över det … hmmm!”.

Nu är ovanstående mäkta flummigt och lösryckt från en djup och skruvad form av internhumor från två som djupgrävt i samtliga dimensioner möjliga i sina respektive liv, och gemensamt rotat sedan 2009, så då utvecklas såklart massa jargong och skruvad humor. Men, ja, vi har ju kul åt’et, i alla fall – vi två! Ni står fria att lägga vår egna sorteringsstruktur i Arkiv Y.

Det om det. Och det var ju det här med nyord! Om Q och W var hårda paranötter att knäcka, var det inte lätt att dra i mål ett nyskapat ord på X! Så det fick bli ett halvkrystat försvenskande för vad Mulder och kollegan Scully skulle betitlas på svenska – jo, “X-arkivist”!

Vad det gör med Andy och mig (Ante är jag när vi är i samma dialog med tredje part – för att skilja oss åt), som sorterar in saker i alla XYZ-arkiven, det får för tillfället läggas i boxen “att tänka på senare”. Eller inte. Någondag/Kanske-korgen. Vad vet jag? Jag ska ju lägga mig nu!

Godnatt!

Leave a Reply