#näthat vs #nätkärlek – håller jämna steg på sociala webben

2013-02-16_2238-#nathat-vs-#natkarlek

 

För knappt två veckor sedan rasade återigen näthatskonversationen upp i falsett i samband med Uppdrag Gransknings starka reportage, där trailern med de profilerade starka kvinnorösterna kända från media och samhällsdebatt och vad de fått utstå i kränkningar, hot och förudmjukelser, blev en viral bomb.

Det avspeglas i kurvan ovan – hur Twitter matchade den kontrasterande taggen #nätkärlek med #näthat. Den förra i blått, den senare i orange.

När det är som hetast i konversationer gör jag ofta så att jag inte hoppar in i den värsta strömmen. Jag föredrar att kliva tillbaks, lyssna, lyssna djupt, och bortom reflektionen komma in med något slags bidrag.

Nu råkar det ju vara så att detta är kopplat till min centrala livsvision – som landat i min personliga “tagline” och därmed namnet på denna blogg – RE:LOVE THE WORLD – så jag får nog utlinjera ett antal inlägg som går bortom, och på djupet, i de mekanismer och energier som rör sig i detta.

En första ingång är för mig att konstatera att detta är krafter som rör sig i vår värld, och det är ju inte “nätet” i sig som är boven. Fenomenet är ju oberoende av både plats och medium för uttrycken – det är ju kärlekens och hatets krafter som möts. Nätet är ju bara en “distributionsform” som dock tillför processen en förstärkande faktor: Ansiktslöshet, möjlig anonymitet och att uttrycka saker på ett sätt som kanske ett möte ansikte mot ansikte skulle förhindra.

En röst i reportaget talade om att det är “losers” – oftast (yngre) män i krisdrabbade småorter, som till stor del sammanfaller med den demografi som attraheras av mörkerpartiet som rider på invandringsfientlighet och intolerans. Och detta leder mig till att problemet finns där – det nya “utanförskapet”. Det är där denna hatform får mycket av sin energi. Vilket alltså leder mig till en fråga – hur kan denna negativa energi (som leder till syndabockstänk och att se sig som offer för omständigheterna) vändas till positiv (som potentiellt skulle leda till entreprenöriellt nyskapande och att själv äga sin framtid)?

Det är där någonstans ett  möjligt långtidsverkande motgift till hatet i alla dess uttryck finns – “empowerment”. Egenmakt, egenkraft, bemyndigande.

Med det sagt, och fram tills dess jag skriver i ämnet nästa gång, skall jag också ge min favoritjournalist en uppskattning följt av den allmänna uppmaningen :).

natkarlek

Leave a Reply