NEMCOM Arena – en plats för lärande och kreativitet för den elektroniska musikscenen

Det finns en plats i Norrköpings Undre Jord som kallas för Labcentralen. Det kan betraktas som ett rum för skapande och kreativitet i många dimensioner. I den nyss utkomna tidskriften som utges av HallarnaDynamo – så tas detta underjordiska rum upp i artikeln. Jag är djupt engagerad i den verksamhet som just nu dominerar Labcentralen – nämligen NEMCOM Arena. I NEMCOM – Norrköping Electronic Music Community – har jag varit aktiv sedan 2007. Först som artist/DJ, sedemera som arrangör, bortom det styrelseledamot och nu konceptutvecklare av både evenemang och nu med starkt fokus på NEMCOM Arena.

Arenan hade sitt ursprung i en DJ-skola vi satte igång i samverkan med Sensus i Östergötland (med Sensus4DJs som inspirationskälla, och som huvudsakligen drivs i Linköping), och detta skedde sportlovet 2011. Vårt samarbete med Sensus avslutades i juni 2012, och samarbetar sedan dess med Studiefrämjandet i Norrköping. Första kullen lärlingar examinerades via en skolavslutningsliknande tillställning med live-DJ-ande på Kulturhuset i Norrköping (som är en del av Hallarna) i början av förra året. Efter denna inkörning hade vi i huvudsak hittat pedagogik och form för lärandet, och i samband med kulturnatten förra året så hade vi efter en viss tids utvecklingstänk landat i att vidga scenen för lärandet och skapandet, att också börja bygga ett spår för VJ och vad vi kallar för “knytstudio”.

Det visuella har tagit sig uttryck i att ett videokonstkollektiv nu formerats under hösten – sikk – som hade sin premiär under det globalt vandrade konceptevenemanget BYOB – Bring Your Own Beamer helgen som passerade, på Verkstad – Rum för Konst (en annan underjordisk lokal i Industrilandskapet). Efter dynamiskt flödesorganiserande så lades även ett soundtrack till via adepter från Arenan – och helt plötsligt var både ljud och bild med bidrag från NEMCOM Arena på Verkstad.

I samband med BYOB-evenemanget, togs uppmärksamheten kring vår smått underjordiska verksamhet upp till en överjordisk nivå :) – vi blev omnämnda i artikeln i NT, där medlemmar ur sikk intervjuades, och Labcentralen / NEMCOM Arena omnämndes för platsen där sikk växt fram och bildats (se nedan). Och nu även, som sagt, uppmärksammat via Hallarnas tidskrift Dynamo.

I bilderna ovan illustreras även den dynamik som råder i lokalen. Vi möblerar om och anpassar oss ständigt för nya behov. Vid tiden för artikelns skrivande och fotograferandet var den möblerad på ett sätt. Men med ett ommöblerande av stationerna för DJ-andet så hamnade allt på samma bänk. Förr var vinylstationen för sig, separat, och CD-stationen för sig. Dessa är nu förenade i en enda stor DJ-bänk, med 3 CDJ från Pioneer, och 2 Technics 1200-vinylspelare, tillsammans med en Pioneer-mixer. I takt med att verksamheten växer och finanserna blir bättre kommer ytterligare utrustning införskaffas till vår kreativitetslokal.

Du följer arenans äventyr via http://nemcom.nu/arena, http://facebook.com/nemcom och via en grupp för de aktiva också på Facebook.

Välkommen!

2013-02-06 07.00.25-1

 

Detta inlägg ingår i #blogg100 och är ett tematiskt inlägg för uppdateringar av aktuella projekt – #ProjectThursday.

One Comment

  1. Och dagtid, iaf två dagar i veckan, är det socialt företagande via biodlingsrelaterad verksamhet som står på agendan i samma lokal. Många nya och olika typer av svärmar som skapas och lämnar boet från samma facilitet. Mångfacetterat var ordet. =)

Leave a Reply